joi, 13 februarie 2020

Jurnal de dragoste necreată - Cap LXVIII - Răpirea din serai

Poate vi s-a parut un  kitsch carpeta, dar ii stiti povestea? Multi am crescut avand-o in casa expusa la loc de cinste. Deasupra patului sau chiar pe pat. Inramata sau ca fata de masa.

Oricum ar fi fost, pe langa pestele de sticla, carpeta rapirii din serai era un ,,must have,,

Mai mult ca in orice poveste frumoasa rapirea din serai a existat cu adevarat si a avut un final fericit. Rapita la randu-i preafrumoasa printesa Constanta era inchisa in palatul lui Selim Pasa. 

Belmonte, un tanar nobil spaniol dorea sa o elibereze, dar nu avea acces in palat, asa ca s-a dat drept unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti italieni ai timpului, profitand de faptul ca Selim Pasa este mare amator de arhitectura.

La miezul noptii, Belmonte patrunde in gradina palatului (serai) si cu ajutorul unei scari coboara catre o barca acostata la tarm. 

Sunt prinsi, Selim Pasa soseste si pe rand, Belmonte si Constanta iau vina asupra lor, fiecare dorind sa-l salveze pe celalalt. Impresionat de puterea dragostei lor sublime, Selim Pasa ii iarta si le reda  libertatea.

A doua pereche reprezentata pe carpeta este formata din Pedrillo, valetul lui Belmonte, si camerista Contantei.

Rapirea din serai este o operă emotionanta a carei muzica a fost scrisa de Wolfgang Amadeus Mozart  pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit libretul cu acelasi titlu scris de Christoph Friedrich Bretzner.

Premiera absoluta a operei a avut loc la 16 iulie 1782, la „Teatrul National” din Viena. 

Au existat 16.000.000 de carpete lucrate din lana si milioane de copii sub diferite forme. Prin talciocurile din vest sau pe sub mana ,,faimoasa carpeta,, se vindea în anii 80 ca aurul la preturi intre 800 și 1300 lei.

m.i

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu