sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Jurnal de dragoste necreată Cap. X -Despre fericire

Eu cred că o fericire deplină pe pământ nu există și nici nu poate exista, așa cum florile pictate în tablouri nu pot fi fără umbre sau cum trandafirii adevărați nu există fără spini.

Trandafirul acoperit de mărăcini, dă oamenilor urmatoarea învățătură...

,,tot ce este mai plăcut în această lume, o, muritorilor, este amestecat cu durere, voi nu aveți aici nici liniște nici statornicie fără adevăr nici bunătăți curate, ci pretutindeni și în toate ale voastre este amestecat și un rău oarecare cu binele. Cu plăcerea e unita căința, cu casnicia-vaduvia, cu dorința trupeasca-trădarea cu adevărul minciuna cu belsugul- ostenelele și grijile, cu înălțarea frica de cădere, cu renumele- cheltuielile de prisos, cu sănătatea -boala,, Sfantul Vasile cel Mare.


Cele mai mari bucurii pământești, poartă în sinea lor un germene de tristețe, în urma gândului ca ele se vor termina oricum odată. Tot ce este pământesc e schimbator, cuvântul dat se uită repede, trece ca umbra, fuge din calea noastră ca valul mării, se veștejește ca floarea, dispare ca fumul ori ca aburul. La ordinea zilei la loc de cinste este nerecunoștința, ura, falsitatea, ignoranța nepăsarea față de om.

Cel ce azi este înconjurat de mărire și cinstit de toți, mâine să fie singur, fără putere și chiar închis în temniță.

În această viață scurtă și trecătoare, când totul fals și se trăiește clipa fericit cu adevărat este numai acela care nu dorește și nu caută fericirea, iar de necazuri și de nevoi nu se teme. Ajută fără să ceară în schimb nimic, respectă oamenii și nu uită promisiunile. 

La necaz nu te deznădăjdui și la fericire nu te înălța. Foarte mulți cred că este greu pentru un om să-și păstreze sufletul nevătămat în timpul când cade din fericire în necazuri, însă eu cred că mult mai greu decât orice este să pastreze cineva smerenia când trece dintr-o stare de nefericire la una de fericire, de mărire, de împlinire. Pentru asta luați aminte că atunci când sunteți fericiți să nu vă mândriți și nici să nu vă inălțați, căci de se va întâmpla vreo nenorocire veți fi nevoiți să vă smeriți și tare greu vă va fi. 

Fericitul Augustin, în înțelepciunea sa, zice.. ,, Pe cel ce nu-l vătămă niciun fel de fericire, nu-l va zdrobi nicio nenorocire,,..

Fericirea adevărată nu este pămîntească, mulți o caută greșit aici, doar puțini o află. În afară de Dumnezeu, niciun izvor pământesc nu poate să potolească setea de iubire a inimii noastre. Sufletul nostru care este nemuritor, nu poate fi adăpat cu apa plăcerilor pământești fără ca apoi să nu cunoască suferința. Ce mărire rămâne pe pământ neschimbată? zice psalmistul.. 

Această apă a plăcerilor pământești, a doririi de funcții înalte, de laude nu face decât să mărească setea bietului suflet.

Săracul vrea să fie și el bogat, bogatul se teme pentru bogăția sa, robul se vrea liber, stăpânul se plânge că nu are prea multi robi și slugi, pentru iubitorii de avere munții de aur sunt puțini, pentru iubirea de slavă, scaunele sunt prea mici. De dragul fericirii, oamenii străbat mări și țări, caută în jurul lumii până își consumă bruma de viață însă eu smeritul, cred cu tărie că fericirea este în noi, în ceea ce dăruim în inimile noastre, unde noi nu ne uitam aproape deloc! 

Numai o inima curată plină de adevăr și de nădejde în Dumnezeul cel viu și adevărat, poate să ne aducă liniște pământească și mântuire. Eu zic, nu căutați nimic în afară de suflet, totul se află în el. Dacă fericirea nu există în propria ta inimă, dacă te minți pe tine și pe ceilalți atunci poți scormoni lumea întreagă, nu o vei găsi nicăieri. Îndrăgostitul e trist pentru că nu știe să iubească cu adevărat, bogatul e trist fara motiv, saracul e vesel pentru ce are. 

În frica de Dumnezeu se cuprinde esența adevaratei fericiri. Fără nădejde în Dumnezeu și fără smerenie adică tot timpul să știi cât ești nu poate exista fericire cu adevarat. Cine este mulțumit cu el însuși este și fericit și bogat. ,,Iubirea este o comoară nesecată dar mare de la Dumnezeu, cine stăpânește această comoară este bogat, Cine n-o are este sărac,, , zice Sfântul Ioan Gura de Aur. Așadar, aveți nădejde în Dumnezeu, agonisiți iubirea sinceră și numai așa vă deschideți calea pentru ca fericirea să fie posibilă pe pământ.



M.I. pr.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu